Jitka Šimůnková

Jitka Šimůnková

Vyšetření ve fyzioterapii – jak se připravit?

Co očekávat a čeho se nebát 🙂 

Tušíš, že by Ti konzultace s fyzioterapeutem přišla vhod, ale nikdy si na fyzioterapii (případně gynekologické fyzioterapii) nebyla a trochu se bojíš, co Tě čeká?

Tak čti dále ⇓⇓⇓

Následující řádky Tě mají uklidnit a povzbudit, abys své potíže začala řešit.

Mnoho lidí stále nemá úplně jasnou představu, co vlastně fyzioterapeut dělá a jak u něj vyšetření a terapie probíhá. Tak se na to pojďme podívat.

Fyzioterapeut je zdravotnický odborník, který pečuje o pohybové zdraví svých klientů. Zabývá se jak prevencí, tak diagnostikou a řešením poruch pohybového aparátu.
Využívá k tomu fyzická cvičení, manuální terapii (=práci rukama – mobilizace, měkké techniky a masáže), případně i fyzikální terapii (elektro, vodoléčbu apod.).  

Na první setkání si připrav:

  • lékařské zprávy související s aktuálním problémem
  • oblečení na převléknutí (něco čistého, pokud ke mně běžíš z práce, něco pohodlného a pružného na cvičení)
  • přiměřená hygiena je samozřejmostí

Nejprve se musíme trochu seznámit. A tak si budeme povídat. A to celkem dlouho.
Mojí snahou je zjistit v jakém bodě se teď nacházíš, co Tě těší, co Tě trápí, jakou máš minulost a jak si představuješ budoucnost.

Pomůže mi, když se ještě před naším setkáním zamyslíš nad těmito body:

  •  kdy poprvé se daný problém objevil a jakou má teď intenzitu
  • zda byly nějaké zásadnější okolnosti vzniku potíží (velké životní změny, velká fyzická či duševní zátěž, úraz, apod.)
  • jaká všechna vyšetření či terapie si již absolvovala
  • jaký máš životní styl, pohybový režim, časové možnosti
  • zda se ve Tvé rodině vyskytují potíže podobného typu
  • zda máš i jiné zdravotní obtíže, bereš dlouhodobě léky, máš za sebou operace či úrazy
  • jaký máš menstruační cyklus, průběhy těhotenství a porodů

Nevadí, když si v některých bodech nebudeš jistá, čím více se ale o Tobě dozvím, tím lépe mohu najít, kde je problém a zacílit terapii.

V druhé části se budeme věnovat vyšetření. Vypátrat, odkud pramení potíže, je někdy celkem oříšek. Proto je třeba provést řadu testů, které mě pomohou navést, kterou cestou se v terapii ubírat.

Jak to bude probíhat?

S Tvým souhlasem Tě prohlédnu ve spodním prádle. Pokud je to pro Tebe nepříjemné, vezmi si třeba přiléhavé tílko a pružné kraťasy. 

Prohlédnu držení těla, základní pohybové vzory a dovednosti, nastavení kloubů, funkci svalů. Pohmatem zjišťuji stav tkání, citlivá místa, jizvy. Nic náročného a vždy s respektem k případné bolesti či citlivosti.

Již na prvním setkání se snažím manuálně uvolnit přetížené či zablokované oblasti pomocí měkkých a mobilizačních technik, masáží a někdy využiji i tejp. Dále projdeme nějaká základní doporučení a samozřejmě návrh budoucí terapie.

A co gynekologické fyzio-vyšetření?
Toto standardizované vyšetření (palpace svalů a jejich funkce přes pochvu nebo konečník) může odhalit problémy v pánevním dnu a následná terapie je pak lépe zacílená a často velmi úlevná. 

Ženy z něj mívají obavy, ale uklidním Tě, protože:

  • jeho vhodnost nejprve spolu probereme a nikdy jej nedělám při prvním setkání
  • pokud se na tomto vyšetření dohodneme, vše detailně vysvětlím a ukážu na modelu
  • vyšetření je podobné jako u gynekologa, ale snažím se o mnohem větší jemnost, citlivost a ženami bývá vnímáno jako „příjemnější“

Vždy dbám na citlivost daného problému a pocit bezpečí. Povzbudím Tě, aby ses nebála KDYKOLIV v průběhu vyšetření či terapie tento proces přerušit. Vše je ve Tvé režii, já jen nabízím možnosti.

Co se bude dít dál?

Po úvodní konzultaci a vyšetření navážeme dalšími terapiemi a doporučeními, které budeme průběžně vyhodnocovat, zda vedou k úlevě a řešení problému. 

Je třeba zmínit, že některé potíže vyžadují dlouhodobější pozornost a péči, aby došlo k úlevě a hlavně se problém stále nevracel. Zvláště pokud se jedná již o chronickou záležitost trvající v řádu týdnů, měsíců či dokonce let, je důležité vytrvat, naučit se svému tělu naslouchat a průběžně sledovat a oceňovat pokroky. 

V ideálním případě po několika setkáních lépe rozumíš svému tělu, znáš prevenci, jak svým potížím předcházet a když už se objeví, dokážeš si pomoci i bez mého zásahu. Staneš se svým vlastním fyzioterapeutem 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *